img

VARTA – Најсовремена технологија

ВАРТА – Најсовремена технологија во производството на батерии во транспортот на камиони

Уникатната VARTA промотивна EFB батерија за комерцијални возила со зголемени енергетски побарувања и посебни барања за екстремна отпорност на вибрации. Неспоредливи перформанси во комбинација со максимална отпорност на вибрации овозможуваат апсолутна сигурност и подолг век на траење.

Promotive EFB – клучно решение за меѓуградски и камионски возила со батерии зад задната оска
 • Најефикасно решение за зголемени енергетски побарувања со строги вибрации и критериуми за услуги
 • Овозможува до
 • Спречува застој
 • Супериорна отпорност на вибрации
 • 100% бесплатно одржување
 • Произведено во Германија – според највисоките стандарди за квалитет
 • Оригиналниот резервен дел – најголемите производители веруваат во овој производ – прва инсталација во над 80% од новите транспортни возила

Подобрена EFB технологија

VARTA нуди подобрени батерии со течен електролит (EFB) кои обезбедуваат супериорна сигурност и перформанси во споредба со стандардните батерии со оловно-киселина за апликации за автомобилски и комерцијални возила. Нашите батерии се дизајнирани да ги задоволуваат индивидуалните потреби на нашите клиенти и се произведуваат во објекти низ цела Европа за да ги задоволат највисоките стандарди за квалитет.

EFB технологија за автомобили

EFB батериите поддржуваат области на примена кои вклучуваат делумно полнење и не бараат карактеристики потребни за големи циклични оптоварувања како кај батериите AGM. Сето ова овозможува т.н. „scrim“, т.е. слој од полиестерска газа, додаден на површината на позитивната плоча. Тоа помага да се стабилизира активниот материјал на плочите, што ја зголемува издржливоста.

Предностите се:

 • Повеќе од двојна парцијална состојба на полнење и перформанси на длабоки циклуси на празнење и полнење во споредба со конвенционалните батерии.
 • Поддршка за голем број стартувања и подолги периоди на застој на моторот.
 • Подобрен капацитет за полнење во споредба со конвенционалните потопни ќелии.
 • Дизајн кој ја подобрува топлинската стабилност за употреба во делови на моторот и топла клима.
 • Идеално за возила со старт-стоп технологија без регенеративно сопирање, како и за возила со повеќе од нормални енергетски потреби, без разлика дали тоа значи построг распоред на возење или повеќе инсталирана опрема.
 • Покрај тоа, нашите производи EFB се изработени со мрежна технологија PowerFrame за силна почетна моќност и сигурни перформанси.

EFB технологија за комерцијални возила

Уникатната батерија VARTA промотивна EFB е специјално развиена за моќни комерцијални возила и е најмодерен производ кога станува збор за раслојување на киселина и отпорност на вибрации. Тоа е единствениот производ на пазарот кој има циркулатори, дизајниран и патентиран од Johnонсон Контролс. EFB технологијата обезбедува сигурни перформанси за сите екстремно тешки апликации и е идеална за инсталирање на задната рамка на возилото.

VARTA

Предностите се:

 • Уникатниот циркулатор ја намалува раслојувањето на киселината и е оптимално решение за сите апликации кои вклучуваат длабоко празнење. Тоа е механички систем што ги користи инерцијалните сили на возилото за одржување на циркулацијата на киселина во батеријата.
 • Врвни внатрешни прицврстувања со највисок квалитет на топло лепило: Исклучителна отпорност на вибрации и совршено поставување на задната рамка на возилото гарантираат максимални перформанси на производството.
 • Уникатниот дизајн на лавиринтната обвивка обезбедува 100% заштита од излевање и екстремно мала потрошувачка на вода.
 • Високата циклична моќност е загарантирана од технологијата PowerFrame и подобрениот процес на лепење на мрежата на земја. Слој од полиестерска газа, додаден на површината на позитивната плоча, одржливо ги подобрува перформансите.
 • Трошоците за гаранција се намалуваат.

Карактеристики на технологијата EFB

„Scrim“ е дополнителен полиестерски елемент помеѓу плочата и сепараторот. Го држи активниот материјал на место во внатрешноста на плочата и спречува масовна ерозија. Резултатот е подобрена отпорност на оптоварување како резултат на длабоки циклуси на празнење и одличен капацитет за полнење.

Залепената „flizelin“ им помага на панелите да ја одржуваат својата правилна позиција во секое време и под сите околности.

Циркулација на киселина (cirkulator)

Циркулаторот на киселина спречува раслојување на киселина. Тоа е конструктивен елемент кој го користи природното движење на возилото за да ја задржи киселината во внатрешноста на батеријата во постојана циркулација. Густината на киселината останува на хомогено ниво, што ја подобрува способноста за полнење и го продолжува вкупниот век на траење на батеријата.

Иднината на возилото започнува со инсталирање на EFB батерија во вашето возило.

Проверете ја понудата на батерии VARTA во најблиската филијала на Матрикс.