Проверката на манжетната го продолжува животниот век на хомокинетичкиот зглоб

Возилата со погон на предните тркала, кои се појавија масовно во раните 1970-ти, го сменија начинот на кој го користиме автомобилот денес.

Дотогаш, погонот на задните тркала беше стандарден, додека погонот на предните тркала беше резервиран за некои егзотични модели кои имаа низа проблеми поврзани со самиот погон. Сепак, напредокот на технологијата, особено кога станува збор за погонските единици, го донесоа овој начин на пренос на електрична енергија до автомобили што беа достапни за поширок опсег на клиенти во Европа. Откако погонот на предните тркала најде некаква примена во возилата кои почнаа да се користат пошироко во Втората светска војна, многу производители започнаа разни видови експерименти, пред се на Citroën и Saab, и така Citroën CV2 беше првиот автомобил со погон на предните тркала што се користеше. беше достапен за широка возна маса.

2

Бидејќи хомокинетичкиот зглоб обезбедува пренос на моќност преку променлив агол, гумената манжетна служи како заштита поради неговите еластични својства. Во нормални услови на употреба, просечниот животен век на манжетната е од 5 до 10 години. Сепак, ова не ги реши сите проблеми, така што погонот на предните тркала сè уште има разни ограничувања и некои „проблеми“ кои сè уште не се успешно решени.

Предните тркала, кои имаат за задача да ја пренесат силата до земјата, имаат прилично комплициран систем на суспензија, што пред се се должи на природата на погонот и неможноста за движење на тркалата, освен преку директни погонски (полу) оски. Бидејќи тие возат тркала, прицврстени на подвижната суспензија, оските мора да бидат исклучително флексибилни, бидејќи предните тркала служат и за управување на автомобилот во посакуваната насока. Ова е јадрото на проблемот кога станува збор за полуоски, бидејќи нивната „флексибилност“ е обезбедена од таканаречените хомокинетички зглобови, кои се најчувствителните делови на погонскиот систем.

Хомокинетички зглоб

Хомокинетичкиот зглоб е дел од погонот што му овозможува на вратилото да пренесува моќност преку променлив агол со постојана брзина, без значително зголемување на триењето и слободното тревожење. Најчесто се користат на автомобили со погон на предни тркала, но исто така и на автомобили со погон на сите тркала и под нормални услови нивниот работен век треба да биде околу 150.000 километри, дури и повеќе. Нивната издржливост е пократка кај возилата кои поголемиот дел од своето време го поминуваат во градскиот сообраќај.

zglob

Така, со цел предните погонски тркала да бидат управувани во насоката што ја бара возачот, полуоските мора да имаат хомокинетички зглобови на нивните краеви. Хомокинетичките зглобови се генерално сигурни елементи на автомобилот, но како и другите делови, тие подлежат на откажување со текот на времето. Ова првенствено зависи од условите за употреба и климата во која се користи возилото. Возилата со погон на задните тркала и погонот на сите тркала имаат и хомокинетички зглобови. Ако станува збор за таканаречено 4 × 4 возило, тогаш има вкупно дури 10 хомокинетички зглобови!

 

Првиот проблем е поврзан со просторот во кој постои врска помеѓу хомокинетичкиот зглоб и полуоската од едната страна и тркалото од другата страна. Бидејќи обично има многу голема „гужва“, со оглед на тоа што тркалото е поврзано со разни осцилаторни краци, краеви на решетките на воланот, држач за амортизери и слично, не остава многу простор оската да се димензионира на вистински начин. Покрај тоа што полуоската има многу тешка задача да го пренесува вртежниот момент на моторот на земјата, таа мора да работи безбедно и сигурно најмалку 100 000 километри.

Проблеми може да се појават поради пикање на заштитната гума која целосно го штити хомокинетичкиот зглоб од надворешни влијанија. Заштитната гума, гумена манжетна, е подложена на механички влијанија, а постојаното влијание на камењата подигнати од земјата може да го оштети со текот на времето. Од друга страна, ако автомобилот се користи често во зимски услови, агресивната индустриска сол попрскана на патиштата со цел да се спречи замрзнување, сигурно ќе ја оштети структурата на гумата и ќе го забрза нејзиното влошување.

Како што хомокинетичките зглобови„се виткаат“ за да се осцилира погонското тркало, така се менува и заштитната гума, чија основна форма наликува на мев на хармоника. Логично е дека патиштата со ликвидација, но и честите маневри на мали простори ќе го забрзаат механичкото оштетување на оваа заштитна гума. Се разбира, условите се поштетни на ниски температури бидејќи гумата ги губи примарните еластични својства на ниски температури. Покрај тоа, гумата по природа е подложна на стареење и со тоа станува порозна.man

Првично, оштетувањето на гумената манжетна не се забележува и не предизвикува забележителни проблеми со возењето и ако не се проверува редовно, може да доведе до далеку поскапо и комплицирано откажување, дури и до целосно распаѓање на хомокинетичкиот зглоб. Превенцијата е, се разбира, најевтиниот „лек“, така што гумените манжетни, кои често чинат околу 300 денари (повеќе или помалку), треба периодично да се менуваат или ако на нив се забележи најмала форма на оштетување или пукање. Во спротивно, хомокинетичките зглобови ќе бидат оштетени, што често чини 10 пати повеќе од гумени манжетни. Проблемот, се разбира, е што испуканата гумена манжетна ги губи своите заштитни својства.

Тогаш влагата и малите нечистотии продираат во внатрешноста на „заштитениот“ простор, што во секој случај трајно ја нарушува многу деликатната рамнотежа помеѓу топчестите лежишта. Сепак, дури и самите автомеханичари по отстранувањето на оштетената гумена манжетна не можат прецизно да проценат колку штета претрпе хомокинетичкиот зглоб. Ако автомобилот се возеше интензивно додека беше оштетена гумената манжетна, тогаш е сосема сигурно дека хомокинетичкиот зглоб исто така беше делумно оштетен.

Проблемите започнуваат ако гумата се скрши, кога заштитната маст почнува да протекува низ пукнатината. Влагата и прашината можат да го заземат своето место, што е штетно за хомокинетичкиот зглоб. Точноста на гумената манжетна се проверува визуелно и ако се забележат порозните, најевтино е да се дејствува превентивно и да се замени само манжетната.

Хомокинетичкиот зглоб се наоѓа во простор со многу густ лубрикант кој има тенденција да се топи со зголемувањето на температурите. Температурите можат да се зголемат во согласност со температурата на околината, но исто така и поради триење што се јавува при работа. Следствено, веќе разредената маст може да истекува низ пукнатини во манжетната. Во тој случај, доволни се неколку километри за хомокинетичкиот зглоб трајно да се оштети. Во тој случај, само промена на манжетната не значи ништо. Иако механичарите ќе го полнат хомокинетичкиот зглоб со маст, што фигуративно се нарекува „крв“, практично е невозможно да се утврди нивото на оштетување на топчестите лежишта. Иако, по правило, одвојувањето на хомокинетичкиот зглоб од тркалата нема да доведе до целосно одвојување на тркалата од возилото, возачот може многу лесно да ја изгуби контролата над возилото, додека тој дефинитивно ќе остане без погон. Ваквото сценарио сугерира дека сепак е подобро да се издвои малку поголема сума пари и да се замени целосната полуоска од самата манжетна.

Контрола на состојбата на манжетната и зглобот

Кога станува збор за откажување на манжетната, утврдувањето на вистинската дијагноза е прилично едноставно. Дефектот се утврдува со визуелна инспекција, бидејќи пукнатините се прилично лесни за забележување. Сепак, потребно е малку знаење за автомеханичар.

Секој треба да го подигне автомобилот на кран за работилница, бидејќи само во овие случаи, целосната манжетна е визуелно достапна. Без разлика дали станува збор за внатрешна или надворешна манжетна, пукнатините во структурата, секако, сугерираат дека е крајно време да се заменат. И покрај релативно ниската цена на самата манжетна, поради значителниот број делови што треба да се отстранат и повторно да се соберат на возилото, цената на трудот значително влијае на цената на целосната интервенција.

Од друга страна, дијагнозата за исправноста на хомокинетичкиот зглоб не е толку лесна за утврдување, но можно е дури и во варијантата „направи сам“. Носењето во надворешниот спој обично се манифестира како вибрации при одредени брзини, слично на вибрациите предизвикани од неурамнотежено тркало. Кога автомобилот се движи полека во тесни кругови, истрошените споеви создаваат ритмички звуци на кликање или крцкање. Бучавата, што се јавува при вртење надесно, значи дека левиот хомокинетички зглоб е истрошен и обратно. Носењето во внатрешните зглобови се манифестира како нејасен или остар звук при додавање гас или, ако дефектот е сериозен, при ослободување гас. Делумно исцрпување предизвикува чудно чувство на „потчукнување“ низ суспензијата. Тоа е предизвикано од прегревање на зглобот што е предизвикано од пукање на надворешната манжетна на зглобот и истекување на лубрикант. Доколку се забележи на време, можно е внимателно да се исчисти зглобот и да се замени манжетната со додавање на нов лубрикант.

Сепак, најдобро е редовно следење и превентивно делување затоа што може да заштеди значителни ресурси.


Прибор за лагери и монтажни алати

Во пракса, често е многу интересно кога започнувате да го поправате лагерот или главчето на тркала или комплет на главче со лагер на тркалото. Ова е секојдневие на работилницата на секој механичар и тука се соочува механичарот, со оглед на предметното возило, секогаш со различни варијанти на изведба, но процесот на промена не се разликува многу во принцип.

Меѓутоа, со новите генерации на лагери, некои чекори се разликуваат и се надополнуваат едни со други при промена на главчето на тркалата само заради мали детали и модификации на секој автомобил. Тука, со споменатите понови верзии на главчина на тркалата, процесот на замена е нешто скратен во времето, но се почесто само со употреба на специјални алатки за менување на главчето на тркалата.Со цел што е можно побрзо и поефикасно менување на лагерот или главчето на тркалата во работилницата, но исто така и како неопходност, комплетите  за тркала FAG содржат во нивното пакување секогаш и без исклучок соодветни додатоци на мали додатоци (завртки, навртки, подлошки) каде што е потребно и каде пропишани од производителот на возило.

BMW, како еден од лидерите во производството на автомобили и новите технолошки решенија, користеше различни навои при првата инсталација и на пазарот на резервни делови за главчина за тркала од трета генерација на различни модели, со важна забелешка дека дури и во производството не може да се добијат точни податоци. точно завртката со која е инсталирана спецификацијата на навојот. Во пракса, ова значи дека ако се смени лежиштето на тркалото и се користат стари завртки, лесно може да се случи да не се вклопи поради погрешни навои, т.е. висина или таканаречен чекор на навој.

Ако се користи пневматски пиштол за време на промената, за што се препорачува да не се користи во такви постапки, лесно е да се уништи навојот на завртката, што, ако не се забележи веднаш, може да доведе до посериозни последици, како што се последователно откажување на тркалото и двојно работење. за работилница за механичар. Како по правило, во овој случај, искуството и импровизацијата на механичарот се одлучувачки кога ќе забележи дека завртката нема да легне од прва и во принцип тогаш се користи оригиналната опрема и додатоци што FAG ги нуди со својот производ.

 


Hella сијалици

Пронајдете ја сијалицата Hella што одговара на вашите потреби

Добрата видливост е најважниот критериум за безбедност. Различни околности можат да ја нарушат оваа видливост, вклучувајќи самрак, неповолни временски услови, валкани ветробрански стакла, итн.

Ризикот од несреќен случај е релативно висок под овие услови на возење, исто така се менуваат и постојаното зголемување на подвижноста и густината на сообраќајот може да придонесе за поголем ризик. Со цел да се намали ризикот и да се обезбеди максимална безбедност, HELLA постојано работи на подобрување на постојните системи за осветлување и развој на нови технолошки системи за опрема за осветлување.

Групацијата HELLA е лидер во технологијата во дистрибуцијата на системи за осветлување, халогени, ксенони и целосни LED светла и е многу важен партнер на реномирани меѓународни производители на возила. HELLA посветува големо внимание на квалитетот на сијалиците како еден од основните елементи на уредите за осветлување кои сакаат да придонесат за безбедноста во сообраќајот. Хела како специјалист за осветлување ги опфаќа скоро сите марки и видови на возила. Со продажба на повеќе од 180 милиони светилки годишно, HELLA е една од лидерите во овој сегмент.

Пронајдете ја сијалицата HELLA што ви одговара

СТАНДАРД: Истакнати светилки за сите стандардни барања, со одличен излез на светлина, сигурност и издржливост, оптимален сооднос на цената и перформансите.

LIFETIME: Овие специјално дизајнирани светилки LONGLIFE и DOUBLEPOWER се идеални за чести возачи и нудат максимална сигурност заедно со подолг век на траење. Светилки со супер долг живот имаат до 3 пати подолг век на траење.

hella

ДИЗАЈН: Со свеж ефект на ксенон, BLUELIGHT е алтернатива за возачите кои го ценат добриот дизајн. Бело-сината светлина обезбедува подобро осветлување на тротоарот, подолго возење, удобност и безбедност.

ИЗВЕДБИ: +30 и +50 светилки се економични сијалици. Тие фрлаат поголема светлина на тротоарот и му даваат поголема видливост на возачот.
Со до 120% поголема светлина и 50 метри подолги зраци +120 повеќе светло постави нова референтна вредност за халогенско осветлување со модел на бело светло што го прави возењето поудобно и побезбедно.

CHROME TOP 2.0: со рефлектирачко капаче од хром нуди 100% поголема видливост на патот.

Проверете ја HELLA понудата на сијалици со посета на најблиската филијала на Матрикс.


VARTA – Најсовремена технологија

ВАРТА – Најсовремена технологија во производството на батерии во транспортот на камиони

Уникатната VARTA промотивна EFB батерија за комерцијални возила со зголемени енергетски побарувања и посебни барања за екстремна отпорност на вибрации. Неспоредливи перформанси во комбинација со максимална отпорност на вибрации овозможуваат апсолутна сигурност и подолг век на траење.

Promotive EFB – клучно решение за меѓуградски и камионски возила со батерии зад задната оска

Подобрена EFB технологија

VARTA нуди подобрени батерии со течен електролит (EFB) кои обезбедуваат супериорна сигурност и перформанси во споредба со стандардните батерии со оловно-киселина за апликации за автомобилски и комерцијални возила. Нашите батерии се дизајнирани да ги задоволуваат индивидуалните потреби на нашите клиенти и се произведуваат во објекти низ цела Европа за да ги задоволат највисоките стандарди за квалитет.

EFB технологија за автомобили

EFB батериите поддржуваат области на примена кои вклучуваат делумно полнење и не бараат карактеристики потребни за големи циклични оптоварувања како кај батериите AGM. Сето ова овозможува т.н. „scrim“, т.е. слој од полиестерска газа, додаден на површината на позитивната плоча. Тоа помага да се стабилизира активниот материјал на плочите, што ја зголемува издржливоста.

Предностите се:

EFB технологија за комерцијални возила

Уникатната батерија VARTA промотивна EFB е специјално развиена за моќни комерцијални возила и е најмодерен производ кога станува збор за раслојување на киселина и отпорност на вибрации. Тоа е единствениот производ на пазарот кој има циркулатори, дизајниран и патентиран од Johnонсон Контролс. EFB технологијата обезбедува сигурни перформанси за сите екстремно тешки апликации и е идеална за инсталирање на задната рамка на возилото.

VARTA

Предностите се:

Карактеристики на технологијата EFB

„Scrim“ е дополнителен полиестерски елемент помеѓу плочата и сепараторот. Го држи активниот материјал на место во внатрешноста на плочата и спречува масовна ерозија. Резултатот е подобрена отпорност на оптоварување како резултат на длабоки циклуси на празнење и одличен капацитет за полнење.

Залепената „flizelin“ им помага на панелите да ја одржуваат својата правилна позиција во секое време и под сите околности.

Циркулација на киселина (cirkulator)

Циркулаторот на киселина спречува раслојување на киселина. Тоа е конструктивен елемент кој го користи природното движење на возилото за да ја задржи киселината во внатрешноста на батеријата во постојана циркулација. Густината на киселината останува на хомогено ниво, што ја подобрува способноста за полнење и го продолжува вкупниот век на траење на батеријата.

Иднината на возилото започнува со инсталирање на EFB батерија во вашето возило.

Проверете ја понудата на батерии VARTA во најблиската филијала на Матрикс.


Тест дискови – Textar ја елиминираше конкуренцијата

Тоа беше победа на обложените дисковите на Textar на тест за мерење што се одржа во лабораториите на ТМД Friction. Тие ја оставија конкуренцијата зад себе во тестирање на дебелината, мазноста и отпорноста на корозија и крајниот резултат потврди дека Textar добро се држи во сите три категории.

Обложените дисковите на Textar имаат најтенка и најрамна површина. Иако се полесни од конкуренцијата, тие постигнаа подеднакво добри резултати и во тестот за отпорност на корозија. Обложените дискови имаат голема предност што можат да се инсталираат директно на возилото, т.е. пред инсталацијата не е потребно да се отстрани маслото што го штити дискот од корозија за време на складирањето, како што е случајот со непокриените дискови.

Nws_TX_RU_MercedesBenz_CLA_92286903

Ова значи дека ви заштедуваат време затоа што трошите помалку време на инсталирање и се повеќе еколошки бидејќи не бараат употреба на дополнителни средства за чистење затоа што не содржат еколошки загадувачки масла – објаснува Винченцо Ди Каро, инженер за развој на триење на ТМД. Исто така, ги советува техничарите за сервисирање автомобили да бидат сигурни да ги исчистат главчината на тркалата и да ја отстранат корозијата пред да ги поставите дисковите, бидејќи само на овој начин дисковите можат да постигнат оптимална функционалност.

Побарајте Textar дискови во најблиските продавници на Матрикс.


Основи на моторното масло

Што е моторно масло и за што служи? Ако ги изедначите моторите на автомобилите со човечкото тело, моторното масло би било крв во тој случај. Улогата на моторното масло е навистина разноврсна, но постојат четири основни функции на моторното масло: подмачкување, заштита, чистење и ладење.

Подмачкување
Моторното масло мора да ги подмачкува деловите на моторот така што тие минуваат едни покрај други без прекумерно губење на триење на струјата. Ова е особено важно при палење – додека моторот стои, маслото има тенденција да тоне во садот за масло. Затоа, при палење, мора да се испумпува низ моторот што е можно поскоро за моторот да постигне најголема можна брзина. Исто така, откако моторот работи, маслото мора да создаде филм помеѓу подвижните делови за да ги направи „лизгави“, што ја зголемува моќноста, перформансите и ефикасноста на моторот.

Заштита
Покрај тоа што влијае на перформансите, тенкиот филм што го создава моторното масло ги штити и деловите на моторот од абење. Исто така, моторното масло штити од корозија на деловите на моторот.

Чистење
Секоја честичка поголема од 5 до 20 микрони (во зависност од возилото) може да предизвика сериозно оштетување на моторот доколку не се отстрани или исчисти. Иако самиот систем на филтрирање игра голема улога во ова, маслото исто така мора да го заштити моторот од формирање на наслаги во внатрешноста на моторот, како и да пренесе нечистотии од моторот до системот за филтрирање.

Ладење
Motor oilМаслото за мотор е одговорно за голем процент на ладење што се случува во внатрешноста на моторот – радијаторот е одговорен само за ладење на горниот дел од моторот, додека другите делови главно се ладат со моторно масло. Топлината се создава во внатрешноста на моторот благодарение на процесот на согорување, но и триењето предизвикано од движењата на деловите на моторот. Како што маслото тече низ моторот, се насочува кон овие топли површини за да се однесе топлината до садот за масло. Од таму топлината се дисциплинира до околниот воздух.

Се надеваме дека го приближивме светот на моторното масло малку поблиску до вас и ги разјаснивме неговите основни улоги. Во наредниот период, подетално ќе ги објасниме разликите во видовите масла, спецификациите на производителите на возила и секако хемискиот состав на моторните масла.


Комплети сетови каиши – GATES, SKF, DAYCO

Во областа на дистрибуција на ребрастите каиши, трендот на инсталирање на сет комплети расте во последниве години, бидејќи дистрибуцијата е едно од најважните склопови на мотори. Современите дизајни на мотори им поставуваат големи побарувања, а погонските ремени се изложени на големи механички, хемиски и термички оптоварувања, и ако не успее само еден дел, можна е голема штета. За да избегнете такви ситуации, се препорачува да ги замените сите поврзани елементи на системот – во овој случај затегнувачот (те), ролерот (а) доколку ги има, ребрастиот каиш за време и во случај на таква конструкција на моторот – пумпата за вода, бидејќи е исто така дел кој се дистрибуира. Комплетниот сет, покрај маргинализирањето на можноста за нарачка / испорака на погрешен дел со едноставна филозофија на едно возило – една услуга – една кутија, претежно носи делови што не можат да се купат одделно, што го зголемува квалитетот на поправката. Не ризикувајте да купите нов мотор или да направите гарантно барање заради нецелосна замена на соодветните делови на дистрибутивниот систем – бидете професионалци.

Gates Timing beltGATES, SKF i DAYCO комплетите ребраст каиши ги имаат сите потребни компоненти во една кутија: затегнувач, ролер, ребраст-каиш, завртки, капаци на брегасти …, а ние исто така нудиме комплети што доаѓаат со пумпа за вода.

Интервалот за замена на целосната дистрибуција зависи од производителот на возилото, но повеќето советуваат толку голема услуга да се изврши откако возилото ќе достигне 5-6 години, без оглед на километражата. Во однос на километражата, се препорачува замена помеѓу 90.000 – 150.000 милји, како и со секој производител на возила.

Побарајте комплети ребрасти каиши во сите филијали на Matrix!


Важноста на системот за сопирање на возилото

Системот за сопирање игра клучна улога во безбедноста и за возачот и за патниците и за сите други учесници во сообраќајот и како таков мора редовно и навремено да се прегледува и одржува. Сопирачките имаат површина за триење што се троши поради сопирање и по некое време треба да се заменат со нови. Контролата на сопирачките во кое било време од годината е одлична идеја, особено ако планирате подолго патување со повеќе патници и багаж или ако влечете приколка, т.е. кога автомобилот е под поголем товар.

BrakesОбично сопирачките даваат знаци на предупредување кога има проблем, а понекогаш овие знаци можат да бидат изоставени или занемарени или игнорирани. Во секој случај, механичарот може да ја прегледа и процени состојбата на сопирачките на вашиот автомобил за неколку минути. Треба да се напомене дека работниот век на сопирачките во голема мера ќе зависи од километражата, условите и стилот на возење. Сопирачките ќе се истрошат побрзо ако влечете приколка, честопати остро забавувате при големи брзини, градско возење итн. Не ризикувајте и не одложувајте кога станува збор за системот за сопирање на вашиот автомобил, проверете го и одржувајте го редовно, бидејќи возењето автомобил со лошо одржувани и неисправни сопирачки е голема опасност за сите учесници во сообраќајот.


Што е лагер на тркало?

Иако никогаш не може да го видете, лагерот е центарот на секое тркало.
Како најважен дел, лагерот овозможува секое тркало да ротира слободно и одделно, и игра многу важна улога во безбедноста и управувањето со возилото.
Лагерот се состои од прецизно изработени лежишта, дихтунз и сензор.
Лагер лежиштето на тркалото директно влијае на перформансите на секое возило, управувањето, сопирањето (ABS), потрошувачката на гориво …

Само еден може да биде бр. 1 а тоа е SKF!

SKF произведува лагери за тркала за многу производители на автомобили ширум светот, како што се AUDI, BMW, FERRARI, FORD, HONDA, HYUNDAI, JAGUAR, MAZDA, MERCEDES-BENZ, OPEL, PEUGEOT, PORSCHE, RENAULT, TOYOTA, VW, VOLVO

И тие се најгорди на нивната долгогодишна соработка со тимот на Ferrari F1.

Лагерите на тркалата SKF се изработени според 100% спецификации од производители на автомобили, со најсовремена технологија и најквалитетни материјали.


TMD Friction- процес и развој

Во сите делови од светот, кочионите плочки и кочионите гуртни на  TMD Friction овозможуваат побезбедно патување, како во патничкиот, така и во товарниот транспорт, како и во јавниот превоз и другите форми на превоз. Производите  на TMD Friction го докажуваат својот квалитет, сигурност и безбедност милион пати на ден – исто толку парчиња елементи на сопирачката се произведуваат дневно во нивните фабрики. Во центрите за истражување и развој во Бразил, САД и Германија, експертите од ден на ден работат на системски решенија за возилата од утре. Потребни се една до две години развој и до 300 000 тест километри додека една кочиона плочка не стигне до фазата на производство. Колку е сложен и одзема многу процесот, може да видите тука:


Замаец DMF

Оптимизираните мотори за патнички автомобили со намалена потрошувачка на гориво стануваат сè помоќни, и покрај намалениот кубен капацитет и помалку цилиндри. За погон со малку гориво, корисниот опсег на вртежи на моторот се менува во празен правец. Ова доведува до значително зголемување на неправилностите во ротацијата кај моторите со внатрешно согорување. Потребно е ефикасно придушување на вибрациите за да се обезбеди возење ослободено од непријатни вибрации и да се заштитат погонските делови од штетни вибрации. Високо ефикасните модели на DMF од ZF и LUK овозможуваат оптимално амортизација на торзијата.

Технологија и перформанси

Замаецот со две маси е поставен помеѓу моторот и менувачот до плочката за потисна сила и ламелата. Двомасни замаец (DMF) и механички амортизери за торзија (MTD) се состојат од примарно и секундарно заземјување поврзано преку збир на подмачкани пружини. Примарната земја е поврзана со коленестото вратило и има забен прстен за стартерот. Примарните и секундарните маси се поставени така што тие можат да ротираат независно. Комплетот пружини е изработен во неколку модули кои овозможуваат и варираат различни карактеристики на пружините на оптимален начин. Се состои од компресивни извори заедно со проводни елементи изработени од пластика со висока цврстина.

Карактеристиките на полиамидните пластики се избираат според сложеноста на специфичната примена. Сите замајци со две маси на ZF и LUK имаат повеќестепени карактеристики на торзија. Ова се постигнува со комбинирање на различен број извори на компресија со различна цврстина. Меките пружини првично обезбедуваат одлично стартување и запирање на моторот. После тоа, потешките пружини овозможуваат ефикасно одвојување на торзивните вибрации и доволна заштита од преоптоварување при брзини на вртење при нормално возење.

Понатамошно подобрување на торзиона амортизација на вибрации се постигнува со двоен ред пролетни гарнитури. Вториот сет на извори се наоѓа радијално внатре и понизок од првиот, што значително ја намалува вкочанетоста на торзијата на замаецот. Компресивните пружини на сетот за внатрешна пружина работат со намалено триење при големи брзини при високи нивоа на вртежен момент. Замаецот со две маси, кој има прилагодување на брзината, може да обезбеди одлично одвојување на торзивните вибрации. Амортизацијата што се прилагодува на брзината се наоѓа на секундарната маса на замаецот и се наоѓа во внатрешноста на комплетот за надворешни пружини. Амортизерот што може да се прилагоди на брзината, вибрира за разлика од ротационите неправилности што доаѓаат од сетот за замаец, што на тој начин скоро целосно ги отстранува преостанатите амплитуди на вибрации во ротација. Оваа дополнителна амортизација на вибрациите им овозможува на возилата да возат со големи оптоварувања без вознемирувачки звуци, почнувајќи од лер до поголеми.

Slika 3 – MTD torzijski prigusnik

Механички амортизер за вибрации (MTD) за мотори со низок и среден вртежен момент во опсег до 350 Nm. Дополнителна единица за триење со ефект зависен од брзината (BMW, Ford и Mini).

Slika 4 – Torzijski prigusnik s direktnim izlazom

Двомасен замаец и механички амортизер за вибрации (DMF MTD) со директен излез. Апликација за континуирани променливи менувачи (CVT), двојни спојки и пренос на моќност во хибридни возила.

Slika 5 – RPM Adaptabilni DMF

Двомасен замаец со замавнувани маси со прилагодување на амортизацијата според брзината. Апликациите се за највисоки барања за удобност при возење.

Slika 1 – Jednoredni DMF

Замаец со една маса со две маси за мотори со мал и среден вртежен момент во опсег до 400Nm. Прави за компресија на прав. Повеќефазна карактеристична крива.Slika 2 – Dvoredni DMF

Двомасен замаец со две маси за мотори со среден и голем вртежен момент> 350Nm. Дополнителен внатрешен пригушувач за голема удобност при возење.

Предности на замаец со две маси:

 1. помалку бучава
 2. полесно менување на брзината
 3. извонредна вкупна амортизација на вибрации
 4. целиот опсег на брзина
 5. лесно прилагодлив за конструкцијата на возилото
 6. мазна функција Старт / Стоп
 7. долг работен век
 8. помали димензии
 9. апликација со обични, како и со повлечни спојки
 10. намалена потрошувачка на гориво бидејќи возилото може да работи на пониски нивоа на вртежи


Контрола во производство на сијалици

Hella со право го носи епитетот лидер на пазарот кога станува збор за развој на нови и иновативни производи. Тие исто така се препознаваат како еден од производителите со најдобар, најмодерен и најдобро опремен оддел за тестирање на квалитет во автомобилската индустрија. Производите ги исполнуваат или ги надминуваат сите потребни стандарди.

Напредната технологија е витален дел од програмата за развој на производ. Бројни научници и инженери постојано работат на нови процеси, иновации и контрола на квалитетот за да ги задоволат барањата на потрошувачите.

Сијалиците се група производи од кои зависи безбедноста на возачите во сообраќајот, затоа контролите и тестирањето на производите се исклучително важни. Инженерите во одделот за квалитет наведоа јасни процеси на тестирање низ кои мора да помине секој вид сијалица, а тоа се:

 1. Paint adhesion“ – метод за тестирање каде обоена сијалица се става во комора на различни температури и влажност. Сијалиците се тестирани во согласност со упатствата “FAKRA” (Германско здружение на автомобилски експерти).
 2. Vibration and shock” – се тестира отпорноста на сијалиците на вибрациите. Тие беа тестирани на маса за електродинамички вибрации.
 3. Geometrical Measurement“ – се врши мерење на рефлексија за да се провери ефикасноста на влакното во согласност со законските стандарди IEC60810. Филаментот мора да биде поставен како што е наведено во стандардот. Ова е единствениот начин да се постигне оптимална моќност на фаровите и да се спречи несакан сјај во сообраќајот на патиштата.
 4. Life Test“ – софистицираните тестови докажуваат висока сигурност и долг век на траење.
 5. Light Flux Measurement“ – се користи за прилагодување на протокот и интензитетот на светлината, што гарантира оптимален интензитет на светлината на ламбата.

Hella testiranje kvalitete

Земајќи предвид каква контрола мора да помине сијалицата и до кој степен мора да стигне до полиците, можете да бидете сигурни дека Matrix ви ги нуди само најдобрите.


Што се кочници и за што служат?

Сопирачките ги користиме секој ден кога возиме автомобил.

Кои се сопирачките и за што служат?

Сопирачките имаат една од најважните улоги на нашиот автомобил, запирање што посигурно и побрзо!
За да се постигне оваа задача, нивната конструкција е доста сложена, од педалите до самите тркала.

Какви се типови на сопирачки имаме на нашиот автомобил?

 1. Сервисна сопирачка
 2. Сопирачка за паркирање (рачна сопирачка)

Кога возиме автомобил, дејствуваме на сопирачката со ногата, со што го успоруваме или запираме автомобилот, но она што ни се чини едноставно не е така.
Со притискање на педалот за сопирачката, започнавме цела низа активности за кои ќе зборуваме малку денес.

Raspodjela i princip rada kočionog sistema

На горната слика можеме да забележите две бои на црева за сопирачки.
Тоа би значело дека има две бои на сопирачко масло во нашиот автомобил? Не, секако не!
Ова илустрира дека нашиот систем за сопирање е поделен на два дела. Зошто поделено а кочат подеднакво?

Причината за поделбата е од безбедносен тип, имено, можно е да има дефект на некое тркало или пукно црево на сопирачките и да дојде до истекување на маслото. Во тој случај, немаме сопирачки и тоа е последното што го сакаме додека возиме.

Системот е дизајниран да биде поделен на два дела, обично попречно, што значи следново:
Предно лево тркало со задно десно и предно десно со задно лево.
Постои варијанта и на предниот лев и на десниот и на задниот дел лево и десно, но најчесто поделбата е попречна.

За нас лично, тоа не значи ништо до моментот кога возилото е запрено.

Во овој случај на дефект, нашето возило сопира подеднакво, односно едно тркало од едната страна и едно од другата страна. Овој тип на поделба ни овозможува безбедно и рамномерно запирање на возилото.

Следното нешто што го имаме на сликата е главниот цилиндар за сопирање.

Glavni kočioni cilindar

Главниот цилиндар за сопирање е поставен на „серво добош“ или засилувач на силата на сопирачката и содржи поделба на принципот на сопирање.

Има два излеза – еден за предниот лев и задниот десен а другиот за предниот десен и задниот лев агол.Зборувавме за овие попречни поделби, од тука започнува.

На самиот цилиндар има и контејнер со сопирачко масло, кое треба да се проверува еднаш годишно и мора да се заменува на секои 24 месеци.

Прекинувачот за ножната сопирачка има улога да дава сигнал на контролната единица за положбата на педалот и информацијата дека се запалени светлата на задната сопирачка.
Во некои системи со ABS / ESP / BAS, прекинувачот има низа други улоги, но тоа не е темата сега.
Контролната единица низ целиот систем собира податоци од сите сензори во зависност од системите на возилото и ги обработува.
Врз основа на овие податоци, тој извршува активности за време на нашето сопирање за кои не сме ни свесни, сите во милисекунди (m / s).
Оваа контролна единица е прилично сложена и има многу малку простор за грешка или поточно – нема!

ABS
Во случај на какво било дефект во тој дел од системот, ABS или ESP ламбата ќе се запали за нас, во зависност од тоа што имаме од опремата во возилото, а посетата на автомеханичар е задолжителна !!

Оваа сијалица вели дека имаме проблем во системот за сопирање и дека ABS веќе не е активен, што верувајте не е најдобра ситуација. Растојанието за запирање е многу подолго и безбедноста на патниците е загрозена.

HidraulikaХидрауликата во системот за сопирање е присутна во системите ABS / ESP и секако во другите покомплексни системи (BAS, итн.)

Хидрауликата служи за активирање / деактивирање на сопирачките за време на работата на ABS, а ние дури не ја забележуваме разликата, освен мало треперење на педалот на сопирачката.
При вибрирање, хидрауликата притиска и ги ослободува сопирачките и ни овозможува да го управуваме возилото дури и во кризни ситуации.

Сензорот ABS е мал дел од самото тркало што е одговорен за само една работа:

следете ја брзината на тркалото и пријавете ги овие информации до контролната единица и самиот процесор на моторот. Во новите возила, постојат посебни системи за управување во возилото и секое од нив бара информации од сите сензори во автомобилот.

1Dijelovi. ABS трака на тркало или лежиште на тркалото
2. Сензор
3. Кучиште сензор

Што прави контролната единица со оваа информација?

Ги зема предвид информациите и од сите мерења индивидуално, и ги споредува.

Ако се движиме со брзина од 60км / ч и ABS сензорот вели дека само едно тркало (пр. Задно лево) дава информации од 50км на час, контролната единица во тој момент размислува логично и вели дека такво нешто е невозможно!

Зошто?Upravljačka jedinica

Едноставно кажано, сензорот за агол на воланот вели дека возиме директно, а предните ABS сензори велат дека возиме директно, што значи дека имаме проблем со задниот сензор (повеќето победуваат). Светлото се вклучува и имаме грешка во ABS.

OBD конектор

Секое возило поседува OBD конектор ( On-Board Diagnostic). OBD konektor
Тоа е стандарден конектор со 16 пинови што се користи за поврзување на опрема за дијагностицирање.
Со помош на дијагностички уред, секој малку подобар механичар се обидува да го отстрани дефектот на вашето возило.
Таа опрема не е ефтина и не секој е многу добар во служењето.
Секоја подобра работилница има ваков уред и во просек наплатува од 1000 до 1500 ден по преглед на возило.

Сега кога знаеме за што служат и како работат нашите сопирачки, мора да им ги препуштиме нивните поправки на експерти од оваа област.
Секоја малку подобра работилница која е овластена да работи на возилото има алатки и знаење потребни за дијагностицирање на дефекти и секако поправка на сопирачките.

Бидете внимателни, грижете се за вашите возила и редовно грижете се за сопирачките да бидат во функција!


ELRING го освежи својот дизајн!

Производи за запечатување ELRING испорачува директно и до производителите на возила, сериско производство – оригинално, е квалитетно и за продажба во афтермаркет.
Со заложба за континуирано подобрување на производот, има подобрување и во квалитетот и во услугата за разни заптивки.

ELRING – новиот, оптимизиран дизајн на производот за запечатување е помодерен и дава поголема доверба:

ELRING строго се придржува до законските одредби и помага во заштита на персоналот, потрошувачите и животната средина.

Elring нуди широк спектар на производи за професионални апликации за запечатување – го користат милиони луѓе ширум светот.

Сè што ви треба: врвен квалитет на производот, експертиза преку Интернет и 24/7 пристап до материјали за обукана Академијата за професионална механика во Elring.

Услугата од прва класа ја обезбедува водечкиот светски производител на заптивки – ELRING – експерт кој обезбедува непречено функционирање во секое време.

 


SKF – во чекор со времето

Дали знаевте дека на секое пакувањето на производите на SKF содржат QR кодови со кои можете да добиете информации за инсталација, технички информации и детални информации за производот на вашиот мобилен телефон?

QR-код (кратенка за Код за брз одговор) е вид на матричен баркод (или дводимензионален код) кој првично е дизајниран за автомобилската индустрија. Релативно неодамна, системот стана популарен надвор од автомобилската индустрија поради неговата брза читливост и големите можности за складирање на податоци. Кодот се состои од црни модули распоредени во квадратна шема на бела позадина. Кодираната информација може да се состои од какви било податоци (на пр. Бинарни, алфанумерички, канџи симболи, итн.).

QR-кодот е дизајниран од подружницата на Toyota, Denso Wave во 1994 година, и е најпопуларниот дводимензионален бар-код денес. QR-кодот е дизајниран да овозможи брзо декодирање.

QR-кодовите може да ги чита секој мобилен телефон со камера и пристап до Интернет што има инсталирано апликација за читање на QR-кодови. За некои уреди, овие апликации се веќе фабрички инсталирани, а за други има голем избор на бесплатни апликации што може да се преземат од Интернет.


Старт-стоп со погон на ремен

Напредокот на Gates во развојот на високо-оптоварувачки ремени EPDM Micro-V® и затегнувачи, усмерувачи диведува до понатамошно истражување и развој во системи за старт-генератори управувани од ремени.

Електромеханичките системи на погонот на Gates (ЕМД) му овозможуваат на системот за старт-стоп да користи напредна погонска лента за скоро целосно нечујно стартување на возилото и да придонесе за постигнување на идните регулативи на ЕУ за 2020 година – цел на 95 грама СО2 / км.

Технолошки напредок:
1. Намалување на гориво до 10%
2. Потенцијал за намалување на загубите на триење со намалување на затегнатоста на системот
3. Технологијата на погон на ремени EMD ™ овозможува:

4. Ја зголемува удобноста при возење како резултат на тивкиот систем за старт-стоп
5. Отсуството на посебен стартер ја намалува масата
6. Намалување на големината на моторот
7. Потенцијал за елиминирање на уредите за мерење на напон за време на склопувањето
8. Конверзија на конвенционален систем на ремени во постојните возила
9. Лесно поврзување со тековните склопни линии на производителот на возило

Како што научија многу партнери на Gates ОЕ ширум светот, Gates може да ги подобри напорите за оптимизација со вклучување на почетокот на процесот – токму во фазата на дизајнирање.
Пристапот на Gates кон развојот на системот е да се најде најдоброто решение засновано на напредната употреба на меѓусебно зависни индивидуални компоненти. Со текот на годините, Gates разви инженерски вештини, вклучително и програми за симулација, како и методи за тест-возење, за дизајнирање на целосни, интегрирани и високо функционални системи. Gates нуди широк спектар на искуство со EMD системите преку симулации и тестирање на овој погонски систем.

Затегачи
Gates разви низа затегачи на ремените за да обезбеди соодветно решение за сите системи во однос на: функционалноста, работниот век, преносот на вртежниот момент и димензионалните ограничувања.

Сите концепти на затегнувачи на Gates нудат:
Gates starter 2

Новиот концепт на носач на ЕМД на Gates:

КАИШ

 


Textar композитни кочиони дискови

Со новите компоитни кочиони дискови ,  Textar им нуди на пазарот иновативни предности на дводелни сопирачки дискови кои се користат и во секторот ОЕ:

 1. оптимизација на карактеристиките на возењето со намалување на обесената маса
 2. помала потрошувачка на гориво и со тоа намалена емисија на СО2
 3. подобрената топлинска спроводливост доведува до намалување на топлинската дисторзија и со тоа се намалуваат вибрациите
 4. поголема отпорност на оптоварување благодарение на оптимизацијата на динамиката на сопирачката

Дводелните сопирачки дискови Textar се состојат од цилиндар и триење на површината кои се меѓусебно поврзани со заковки. Со употреба на алуминиум за производство на цилиндерот, се постигнува 15-20% помала тежина на кочиони дискови и на овој начин т.н. несуспендирана маса на системот за сопирање што резултира со подобрени карактеристики на возењето. Композитни дискови Textar се достапни за многу модели на BMW и се совршен додаток на кочионите плочки Textar, бидејќи идеални резултати од сопирањето може да се постигнат само кога дисковите и влошките на сопирачките се вклопуваат совршено, гарантирајќи безбедност, удобност и издржливост. Кочионите дискови Textar се произведуваат строго во согласност со стандардите на OE. Сите композитни кочиони дискови Textar имаат и завртки за монтирање во пакетот.


Индикатори за истрошеност на кочионите плочки

Индикаторите за истрошеност на кочионите плочки ги предупредуваат возачите кога е време да ги заменат кочионите плочки. Сигналното светло на таблата со инструменти ќе се запали кога материјалот на сопирачката ќе се истроши до дебелина од 2-3 мм, така што возачот може да оди навреме во сервисната станица за да ги замени подлогите на сопирачките. Постојат 3 различни типови на индикатори за истрошеност:

Акуистични сензори за истрошеност

Ова е наједноставниот вид индикатор заснован на челична пружина. Кога материјалот на сопирачката ќе се истроши и пролетта дојде во контакт со кочиониот диск, возачот ќе слушне силен звук предизвикан од стружење на пружината на дискот на сопирачката.
akusticni-indikator-istrosenosti

Елктричен едносмерни сензор за истрошеност

Овој тип на индикатор е прикачен на горниот дел од кочионата плочкат . Сопирачките и таблата со инструменти се поврзани со еден кабел. Кога материјалот на сопирачката се носи до точката што кабелот го допира дискот на сопирачката, колото се затвора и индикаторот светнува.
akusticni-indikator-istrosenosti

Електричен двосмерен сензор за истрошеност

Овој тип индикатори е исто така е прикачен на горниот дел од кочионата плочка. Разликата помеѓу сензорот за еднонасочно и двонасочно истрошеност е во типот на приклучок и сензор. Приклучокот има две интегрирани контактни славини поврзани со еден кабел кој е залепен на материјалот за сопирање. Кога ќе се истроши кочиониот материјалот , се случува краток спој и светнува сигналната сијалица.
akusticni-indikator-istrosenosti

Електрични двонасочни сензори за истрошеност може да има неколку различни дизајни: сензор за истрошеност прикачен над потпорната плоча со пружина и сензор за истрошеност прикачен на потпорната плоча во комбинација со потпорна пружина.


Запознајте го новото Micro-V „четиричлено семејство“

Gates продолжува да ја унапредува технологијата на ремените и гордо ја најавува новата генерација на појаси Micro-V®. Клучните карактеристики вклучуваат нов изглед, нова конструкција и ново четиричлено семејство.

Гејтс Микро-В® е првиот избор за замена во опсегот на квалитет ОЕ, и следново е објаснување зошто:

 1. во чекор со еволуцијата на сегментот на ОЕ

Како еден од најголемите светски производители на ремени и метални делови, Gates тесно соработува со сите поголеми производители на возила. За да се осигурат дека нивните клиенти имаат на располагање најнова технологија, Gates лансира нова генерација на појаси Micro-V®. Опсегот на производи Gates ОЕ ќе продолжи да биде репер за сите производи на пазарот, а новиот Micro-V® претставува природна еволуција на овој опсег:

– Новата серија Micro-V® ја користи најновата технологија и материјали на OE
– Gates ОЕ ремените имаат шема на задниот дел од ременот.

belt

 1. Појас создаден за секоја потреба

Како партнер за развој на ОЕ, Гејтс го познава разноврсниот дизајн на моторот во денешните патнички автомобили и лесни комерцијални возила. Потребни се различни ремени за да се исполнат овие варијации во дизајнот на ОЕ. Затоа, новата серија Micro-V® вклучува 4 различни типови на ремени – ново четиричлено семејство – за да се обезбеди оптимално решение за секоја специфична апликација:

–      Micro-V® е разноврсен појас, идеален за 90% вклучени возила
Европски патишта.gates_micro-v

–       Micro-V® Stretch Fit®, за апликации со еластичен ремен (без затегнувач)

–       Micro-V® Stop & Start, специјално дизајниран за системи за старт-запирање управувано од ремен

–       Micro-V® Unique Fit, дизајниран да биде најдобра опција за специфични автомобили со деликатни погонски системи за кои се потребни уникатни решенија.

Новиот опсег Micro-V® нуди и нов карактеристичен дизајн на кориците и лентата за да ги истакне овие четири различни типа ребрасти ремени.

 1. Практичност

Новата серија Micro-V® ги заменува ремените Micro-V® Horizon®. Новата серија ќе се воведе низ европскиот синџир на снабдување во вториот квартал како постојана промена. Ова значи дека испораката на нови производи ќе започне веднаш штом се исцрпи моментално произведената количина во наредните месеци. Забележете дека сериските броеви на Гејтс, броевите на производите, EAN-кодовите и податоците за апликацијата остануваат непроменети.

На кратко, ремените на Gates се развиваат со OE технологија за да се обезбеди целокупно задоволство на клиентот. Новата серија Micro-V® одговара на најновата технологија и материјали на ОЕ и го обезбедува вистинскиот ремен за правилна примена. Секој пат.


Каиши BELT-IN-OIL (BIO)

Belt in Oil (BIO) , систем измислен од Дејко во 2007 година и доделен на Наградата за иновации во 2009 година, претставува вистинска револуција во преносот на електричната енергија .

Системот за погон со појас во маслен на Dayco , кој вклучува патентиран појас и затегнувач Dayco, тежи помалку, се протега помалку, го намалува триењето и е потивок од традиционалните компоненти управувани од ланец. За нашите клиенти, ова се претвора во поголеми перформанси на моторот, помали емисии и подобрена потрошувачка на гориво. Вграден во моторот и во директен контакт со моторното масло, Dayco Timing Belt-in-Oil ја намалува големината на моторот, што резултира во помали индивидуални компоненти и помала тежин.

Создавањето ремен што може да работи во подмачкано опкружување на моторот овозможи синергија на „најдобрите“ карактеристики на погонскиот синџир, како што се јачина и компактност, со предностите на традиционалниот тајминг ремен.

Помало триење + помала тежина = помала потрошувачка на гориво – а со тоа и помалку емисии на СО2. Оваа едноставна формула е доминантна тема денес во одделите за развој на производители на автомобили и нивни добавувачи. Одамна, точката престана да биде во големи заштеди и наместо тоа стана прашање на многу детална работа, бидејќи секој грам заштеден CO2 се смета во крајната анализа.

Ова е една од причините зошто запчестиот ремен во погонскиот систем го врати значајното на каишот во последните неколку години. Фолксваген повторно користеше тајминг ремен наместо синџири на моделите Golf VII и Audi A1.beltДругите производители, исто така, сè повеќе ги развиваат своите нови мотори за високотехнолошки погонски ремени изработени од гума и пластика, бидејќи знаат дека ремените имаат различни предности во однос на ланците во намалувањето на потрошувачката на гориво и емисијата на СО2 од моторите со внатрешно согорување.

Студиите исто така го потврдуваат ова: Според FEV GmbH, независна компанија за дизајн на мотори, погонот на ремените ја намалува потрошувачката на гориво во однос на ланецот и со тоа се намалуваат емисиите на СО2. На пример, кај бензински мотор од 1,6 литри, погонот на ремените ја намалува потрошувачката на гориво за повеќе од 1% и заштедува до 1,5 грама CO2 на километар.

Предноста на запчестиот ремен во маслото е што има потесна конструкција од сувата верзија и е уште потивок. Во случај на макара од коленестото вратило од 19 заби, бучавата не може да се открие, дури и кога моторот работи со полн товар, бидејќи маслото не само што го намалува триењето, туку го апсорбира и звукот. Ова е важно од едноставна причина што сè повеќе популарните редуцирани мотори имаат тенденција да работат нерамномерно. Еве каде ременот може да помогне во намалување на вибрациите и да го направи возењето пријатно искуство и покрај употребата на еколошки технологии.

bio

Денес, прашањето е како дополнително да го стесните ременот – смета секој милиметар, бидејќи просторот за инсталација во возилата станува сè помал. Ова е местото каде што ременот има друга предност. Дизајнерот на моторот има поголема флексибилност во дизајнирањето на погонот на ремените отколку погонскиот синџир. Целта е да се намалат погонските ленти за брегаста осовина во следната генерација на мотори од денешната ширина од 16-20 мм на 14, 12 или дури 10 мм. Ременот за погони на пумпите за масло е моментално мерен само 9 mm – широк колку погонски синџир.

Карактеристики и придобивки на Dayco BIO KIT:


Бришачи на Bosch: Асортиман што ќе ги задоволи сите услови

Бришачите Bosch им ги нудат на клиентите само најдоброто: максимална безбедност, долг век на траење и врвен квалитет на бришење. Сеопфатната палета на Bosch ги нуди вистинските бришачи за секој вид на возило – вклучувајќи ги и комерцијалните возила:

Bosch Aerotwin: аеродинамни брисачи

Bosch_aerotwin

Bosch Twin: за подобар ефект на бришење
Bosch_twin
Bosch Twin задни брисачи: наградуван квалитет и за задното стакло
bosch-twin-rear


Bosch Aerotwin за комерцијални возила: прв од ваков вид

bosch_truck

Bosch Twin за комерцијални возила: професионална технологија за професионални возачи на патишта