img

Старт-стоп со погон на ремен

Напредокот на Gates во развојот на високо-оптоварувачки ремени EPDM Micro-V® и затегнувачи, усмерувачи диведува до понатамошно истражување и развој во системи за старт-генератори управувани од ремени.

Електромеханичките системи на погонот на Gates (ЕМД) му овозможуваат на системот за старт-стоп да користи напредна погонска лента за скоро целосно нечујно стартување на возилото и да придонесе за постигнување на идните регулативи на ЕУ за 2020 година – цел на 95 грама СО2 / км.

Технолошки напредок:
1. Намалување на гориво до 10%
2. Потенцијал за намалување на загубите на триење со намалување на затегнатоста на системот
3. Технологијата на погон на ремени EMD ™ овозможува:

 • Старт-стоп систем
 • Режим на засилување
 • Режим на застој
 • Враќање на енергијата на сопирачката

4. Ја зголемува удобноста при возење како резултат на тивкиот систем за старт-стоп
5. Отсуството на посебен стартер ја намалува масата
6. Намалување на големината на моторот
7. Потенцијал за елиминирање на уредите за мерење на напон за време на склопувањето
8. Конверзија на конвенционален систем на ремени во постојните возила
9. Лесно поврзување со тековните склопни линии на производителот на возило

Како што научија многу партнери на Gates ОЕ ширум светот, Gates може да ги подобри напорите за оптимизација со вклучување на почетокот на процесот – токму во фазата на дизајнирање.
Пристапот на Gates кон развојот на системот е да се најде најдоброто решение засновано на напредната употреба на меѓусебно зависни индивидуални компоненти. Со текот на годините, Gates разви инженерски вештини, вклучително и програми за симулација, како и методи за тест-возење, за дизајнирање на целосни, интегрирани и високо функционални системи. Gates нуди широк спектар на искуство со EMD системите преку симулации и тестирање на овој погонски систем.

Затегачи
Gates разви низа затегачи на ремените за да обезбеди соодветно решение за сите системи во однос на: функционалноста, работниот век, преносот на вртежниот момент и димензионалните ограничувања.

Сите концепти на затегнувачи на Gates нудат:
Gates starter 2

 • Зголемен век на траење до 300 000 км и повеќе од 600 000 стартувања
 • Потенцијал за елиминирање на уредите за мерење напнатост при склопување на самиот мотор поради асиметричен дизајн на затегнувачот што овозможува поголема апсорпција на енергија
 • Намалени нивоа на бучава и вибрации
 • Правилно порамнување

Новиот концепт на носач на ЕМД на Gates:

 • Директно монтиран на алтернаторот ја елиминира потребата од дополнителни држачи
 • Намалување на затегнатоста и лизгањето на ременот со зголемување на аголот на зафаќање на макарата на алтернаторот
 • Намалување на времето за склопување во производството
 • Намалување на трошоците за ракување бидејќи се доставува како единствено склопување

КАИШ

 • Специјален високо-оптоварен појас Micro-V за да се обезбедат перформанси потребни за стартување на моторот, повеќе од 600,000 пати
 • Специјалниот состав на ремените користи гумени соединенија со високи перформанси, напредна технологија на лепење и армиран материјал за зајакнување
 • Век на траењњ на повеќе од 240.000 kmGates starter 1
 • Отпорен на големи оптоварувања и виткање
 • Пакување во рамките на постојната ширина на ременот